Romrökt rom i rökridå

Romrökt rom i rökridå har rätten fått heta. 

På sistone har jag fått en liten uppsving på matlagningsfronten. Intresset har fått sig en schvung. Då är det alltid en rolig idé att bjuda in folk som testkaniner och se vad man kan svänga till för kreationer. Under helgen har mina föräldrar varit på besök och jag har kämpat hårt för att utsätta dem för allt möjligt känt och okänt på den kulinariska fronten. Detta receptet, som blev gårdagens avslutning, är min egen idé och kreation.

Tallriken köpte jag i Kungälv och tjänade som inspiration för hela rätten. Den blanka, svarta ytan gör sig perfekt med intensiva färger. Sedan är det en massa element på tallriken och tyvärr fungerade inte alla. Jag tänkte ha en polkabeta med, råkade köpa gulbeta istället. Den var väldigt vacker men funkade tyvärr inte alls i smakkompositionen. Det blev smakkompost istället. Däremot de övriga elementen var i perfekt samklang.
Den centrala pjäsen på diagonalen, inringad mellan en skiva lime och en liten hög schalottenlök, är tre stycken sorters rom. Närmast kameran är det en hjärtformad klick med stenbitsrom, med ett okokt vaktelägg över. Bortanför glaset, som knappt syns på bilden, ligger laxrom blandad med lite limejuice. I mitten var min huvudidé. Jag har köpt vänerlöjrom och lagt upp två stycken queneller av den. Sedan har jag whiskey-, och romindränkt träflis, lagt i en liten kopp. Jag har tagit en brännare och grillat på så att det börjat brinna. Sedan sänker man glaset över (jag har tagit en konjakskupa för att fånga aromerna) så att det kväver elden och avger rök, som sedermera såklart fångas i glaset. Då lyfter man glaset över rommen, så blir rommen rökt :P Dessutom ligger röken kvar ett tag, så att den avges i en aromatisk puff när gästen lyfter på glaset.
Toasten ger sig såklart själv - bröd och rostningsmetod enligt smak och tycke. Den sista komponenten, som jag svängde ihop på måfå, visade sig bli en riktig vinnare. Det är lökcremen. Den gjorde jag genom att ta 3 schalottenlökar och finhacka. Jag stekte dem i mycket smör. Sedan lade jag i kanske 3 matskedar smetana, stänkte över rikligt med citronjuice. Krydda med salt och peppar efter tyckte och så mixa till slät smet. Den blir tjock nog att spritsa, men inte fast nog för queneller, så jag lade två strängar över tallriken. Gästerna tyckte att de hade gäääärna tagit mycket, mycket mer.
Förbättringstankar som kan vara av intresse är att byta gulbetan mot någon form av avokado. Antingen bara vackert skurna bitar, eller att göra någon form av emulsion. Är det någon som har idéer så mottages de tacksamt!

Vi har varit i lägenheten idag och tagit mått på alla rummen och planerar inför allt som skall göras. Det kommer inte bli den minsta operationen, utan det skall till nytt möblemang och installation av en massa utrustning från tvättmaskin till ångbastu och massagefåtölj, men det skall bli hur bra som helst! Och denna gång är vi smarta nog att ta flyttfirma också, så vänner behöver inte hålla sig undan massor för att traditionellt sticka nosarna över ytan först när det är dags för inflyttningsfest. Denna gång är det rakt på festen!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mål och Moralkompasser

RPG updates for autumn 23

Orientexpressen 1.7 Stuttgart