Gazpacho
Idag blir uppgiften att laga till en gazpacho. Jag letade efter något roligt och nyttigt att laga till veckan och det var tanken som poppade upp. Förmodligen drogs tankarna till att jag är ledig idag. Semester. Sommar. Sol. Gazpacho. Inte en svår tankekedja att följa. Naturligtvis falierar den teoretiska konstruktionen snabbt när man blickar ut genom fönstret och blicken faller på den grå och dystra himlen, men lite gazpacho kan säkert hjälpa upp stämningen!
Min plan påbörjas. Jag rotar genom min receptsamling och hittar några olika recept på Gazpacho. Sedan tänkte jag kolla in ett par sidor med länkar, för att komplettera min bild av vad som skall vara i den. Researchen har en hel del tankar.
Vätskorna är viktiga. Man gör soppan på färska tomater, med tillsats av olivolja (för krämigheten) och sherry (som förstärker tomaternas syrlighet). Sedan kan man alltid spä med vatten, om det behövs. Argumenten pekar i flera riktningar - man kan ersätta en del med tomatjuice där. Sedan brödets vara eller icke-vara. En sida rekommenderar att mixa i mandlar tillsammans med vitlök och gul (eller röd) lök och sedan krydda upp med jalapeno.
Texturen är viktig. Skall gazpacho vara slät eller lite chunky? Vissa säger det ena, andra säger det andra.
Färgen på en gazpacho är kanske inte den mest stimulerande. Vissa föreslår att lägga till gröna örter, andra avokado. Hur man skall servera den blir så klart nästa grej. Min instinktiva tanke är att man bjuder på den i glas eller små koppar som en förrätt, välkomstdrink eller aperitif.
Ingredienser källor är rätt överens om...
Tomater
Gurka
Lök
Olivolja
Vinäger (sherry vinäger?) - funkar vitvinsvinäger? Rödvinsvinäger verkar vara grejen om man frågar spanjorer
Vitlök
Brödtärningar
Ombestridda ingredienser...
Mandlar
Jalapeno
Avokado
Paprika
Honung
Tabasco
Spiskummin
Räkor
Worcestershire sause
Balsamvinäger
Färsk basilikachiffonade
Saften från en lime
Svartpeppar
Jag tänker testa mig på en variant av den grundläggande, med grundingredienserna. Sedan tänker jag nog lägga till tabasco och spiskummin för lite schwung. En chiffonade på basilika låter gott och blir dekorativt. Det får nog bli mitt recept - utvärderas och testas i veckan! Återkommer med kompletterande kommentarer och bilder efter att vi har testat detta recept!
En variant blir en gul gazpacho med gul paprika, squash, vitlök, olivolja, torrt vitt vin, gul chili, lite örtsalt och en hel del gula tomater. Serveras med grissini och parmaskinka?
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2010/jun/24/how-to-make-perfect-gazpacho
http://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/gazpacho-recipe.html
http://www.food.com/recipe/real-spanish-gazpacho-from-spain-242054
http://www.slate.com/blogs/browbeat/2012/07/18/how_to_make_authentic_gazpacho_first_accept_that_it_s_not_a_tomato_smoothie_.html
Bonniers kokbok sid 230
Allt om mat sid 175 och 375
Min plan påbörjas. Jag rotar genom min receptsamling och hittar några olika recept på Gazpacho. Sedan tänkte jag kolla in ett par sidor med länkar, för att komplettera min bild av vad som skall vara i den. Researchen har en hel del tankar.
Vätskorna är viktiga. Man gör soppan på färska tomater, med tillsats av olivolja (för krämigheten) och sherry (som förstärker tomaternas syrlighet). Sedan kan man alltid spä med vatten, om det behövs. Argumenten pekar i flera riktningar - man kan ersätta en del med tomatjuice där. Sedan brödets vara eller icke-vara. En sida rekommenderar att mixa i mandlar tillsammans med vitlök och gul (eller röd) lök och sedan krydda upp med jalapeno.
Texturen är viktig. Skall gazpacho vara slät eller lite chunky? Vissa säger det ena, andra säger det andra.
Färgen på en gazpacho är kanske inte den mest stimulerande. Vissa föreslår att lägga till gröna örter, andra avokado. Hur man skall servera den blir så klart nästa grej. Min instinktiva tanke är att man bjuder på den i glas eller små koppar som en förrätt, välkomstdrink eller aperitif.
Ingredienser källor är rätt överens om...
Tomater
Gurka
Lök
Olivolja
Vinäger (sherry vinäger?) - funkar vitvinsvinäger? Rödvinsvinäger verkar vara grejen om man frågar spanjorer
Vitlök
Brödtärningar
Ombestridda ingredienser...
Mandlar
Jalapeno
Avokado
Paprika
Honung
Tabasco
Spiskummin
Räkor
Worcestershire sause
Balsamvinäger
Färsk basilikachiffonade
Saften från en lime
Svartpeppar
Jag tänker testa mig på en variant av den grundläggande, med grundingredienserna. Sedan tänker jag nog lägga till tabasco och spiskummin för lite schwung. En chiffonade på basilika låter gott och blir dekorativt. Det får nog bli mitt recept - utvärderas och testas i veckan! Återkommer med kompletterande kommentarer och bilder efter att vi har testat detta recept!
En variant blir en gul gazpacho med gul paprika, squash, vitlök, olivolja, torrt vitt vin, gul chili, lite örtsalt och en hel del gula tomater. Serveras med grissini och parmaskinka?
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2010/jun/24/how-to-make-perfect-gazpacho
http://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/gazpacho-recipe.html
http://www.food.com/recipe/real-spanish-gazpacho-from-spain-242054
http://www.slate.com/blogs/browbeat/2012/07/18/how_to_make_authentic_gazpacho_first_accept_that_it_s_not_a_tomato_smoothie_.html
Bonniers kokbok sid 230
Allt om mat sid 175 och 375
Kommentarer
Skicka en kommentar