Experimentlusta!


En liten midsommartallrik med fransk löksill, bulgur, kallrökt lax, ägg, smörstekt sparris och lökblommor. 


Jag gillar att skriva, fotografera och laga mat, samt att spela spel. Förutom min professionella inriktning mot flygledning så är det väl huvudsakligen de fyra saker jag ägnar min tid åt. Det råkar också vara de huvudsakliga inriktningarna för min blogg då, eftersom det är det som tenderar att hända. Nu tänker jag fokusera en hel del på matlagning och min matresa. Det är inte så mycket för att skryta om nya recept eller liknande, utan en beskrivning av min upptäcktsresa inom den kulinariska världen och de experiment jag testar, de lärdomar jag drar. Det blir som en publik dagbok då.
Mozart uppfattade att det skulle bli mer experiment med
mat i familjen inom kort. Inget ont om torrfoder men...

Idag råkar det vara Sveriges nationaldag. Det sammanfaller med att jag har köpt ett paket entrecote, två incidenter utan inbördes relation. Av någon anledning, förmodligen präglad av Sveriges restaurangvärld, så kopplar jag automatiskt entrecote till pommes frites och bearnaisesås. Funderar ett tag på om det kanske är dags för mig att lära mig göra hemmalagad bearnaise, men nej, det blir inte idag. Vill ju inte helt kasta bort gymtiden idag. En snabb receptletning på entrecote hittar många intressanta alternativ, exotiska eller ordinära. Till slut bestämmer jag mig, eftersom det är nationaldagen, för att gå på den traditionella linjen.

Audi är mer luckrad. Han tar det med lagom vurm...
Först köttet då. Naturligtvis tar jag ut det så att det blir rumstempererat innan tillagning. Sedan vill jag ha någon form av kryddtäcke, tänker jag. Chansar på lite örter och flingsalt, som jag slänger i morteln och sedan blandar ut med lite olivolja. Efter förstekningen tänker jag rulla köttet i blandningen och sedan in i ugnen. Förstekningen gör man med lite matfett i stekpanna, bara någon minut på varje sida. Det skall försegla porerna så att köttet blir saftigare efter ugnen (kanske det kanske) och så framförallt ger det en härligt gyllene stekyta. När man har stekt det är det redo att kryddas - jag preppar en röra med lite chili, spiskummin, vitlök-, och lökpulver, basilika och rosmarin. Det blir en finfin rub, som jag gnuggar kött i innan ugnen. Normalt hade jag gärna kört på galler (vilket gör att värmen kommer jämnare runt omkring) över en långpanna (som fångar upp droppet) men tyvärr är nuvarande köket pinsamt underutrustat. Gallret passar inte i ugnen. In i ugnen med den. Ju lägre temperatur desto mörare kött, men längre tillagning. Kanske 150 grader eller 175 ger bästa avvägning. Sedan, när det nästan är klart, runt 52 grader, då drar man ner ugnen till 55-60 grader och så får köttet stå tills redo att serveras, upp till 12 timmar.

Till kolhydrater idag blir det en sallad snarare än potatis eller liknande. Tar lite grönt med tomat, lök, mozzarella och rädisor. Tunt skivade rädisor kan vara galet vackra, om man gör något med dem. Funderar på att bygga en blomma idag. Får se hur det går.

Då återstår såsen. Det är det stora experimentet. Sås är lite kluvna åsikter om här i familjen. Dels så finns det ju matlagningsintresset som till stor del kan tycka att såsen gör maten, och dels finns det fitnessintresset som tycker att såsen är det mest onyttiga i rätten.
Min idé här är att ta finhackad lök, antingen gul eller schalotten. Stek löken i rikligt med smör. Strö över mjöl och slå på rödvin. Reducera ungefär till hälften. Slå på kalvfond och örter och två kanelstänger (rosmarin och basilika eller timjan). Om du använder färska örter så får du såklart lyfta ur dem efter ca 5-10 minuter. Smaka av med kryddor. Sila om du vill ha lenare konsistens.

Något som är rysligt gott med kött är just olika varianter av smör. Vitlökssmör är väl kanske en traditionell variant, men här kommer en variation. Man finhackar schalottenlök. Häll upp rödvinsvinäger i en kastrull och koka upp tillsammans med löken. Fortsätt koka tills vätskan reducerats bort helt. Rör ihop varmt smör med detta och tillsätt vitlök och eventuellt någon annan önskad ört eller krydda. Rulla in plastfolie för kylning eller frysning, eller använd direkt.

Det var förslag och idéer för dagens mat - uppdaterar med resultat efteråt ;)






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Enchance your roleplaying

Mål och Moralkompasser

Enhance your roleplaying part II